divendres, 10 de febrer del 2023

1886 Compendio de la vida y martirio del Beato Fray Jacinto Orfanell de la Orden de Predicadores


 
 
14 d'Agost de 1886 La Veu del Montserrat (Barcelona). Crítica de l'obra Compendio de la vida y martirio del Beato Fray Jacinto Orfanell de la Orden de Predicadores, de Benet Vilamitjana i Vila, Arquebisbe de Tarragona.
 
" Encara que la portada no ho diga, aquest opuscol es obra del Excm. Sr Arquebisbe de Tarragona, qui ha volgut satisfer com diu en lo prolech, un compromís sagrat contret voluntariament en ocassió solemne, y al mateix temps dexar a sos antichs  inoblidables diocessans de Tortosa una penyora de son afecte y un profitós recort. Ab aquestos nobles propósits dictada l'obreta, reuneix las condicions propias dels millors escrits d'aquesta indole, y sembla  una lectura arrancada d'un Flos sanctorum dels bons temps en que la hagiografia no havia sufert encara'ls adobs de certa moda literaria que ha volgut humanitzar massa las mateixes vidas dels Sants, mirant més al interés dramatich de la relació que al profit espiritual que del exemple ha de traures.
Lo  Excm. Sr. Valmitjana segueix pas a pas la santa vida del fill del poble de La Jana, bisbat  de Tortosa, presentantlo noyet y aprofitat estudiant en Sant Mateu, Valencia y Alcala, novici en Santa Catarina de Barcelona ahont fa tals progressos en la virtut, que logra del mestre de novicis lo anhelat permís de confessarse cada dia, á fi de que de ya de ya la pols no tingués temps de criar arnas;y luego profés ja en Tortosa y Valladolit preparantse per l'apostolat en l'Extrem Orient hon l'esperava la palma del martyri. Aquest está sobria y valentment descrit en los parágrafos La carcel de Omura y  Martirio ab aquell estil concís i penetrant  la qual sols ne coneix lo Sr. Arquebisbe existent en la Biblioteca Casanatense de Roma, havent sigut infuctuosas totas las diligencias practicadas per trobarne rastre á Madrit y á Manila. Va també com apéndix lo reso del Beato compost per lo mateix Excm.Sr. Vilamitjana y aprobat per la Sagrada Congregació de Ritus, lo qual, junt ab aquest opúscul, quedará en la Diócessis de Tortosa com un perenne recort de la singular devoció y consol ab que'l zelós Prelat vegé, durant son pontificat en la Sede de Sant Rufo, elevat als honors del altar al B. Jacinto Orfanell" 

(Ortografia original de l'article).

Font: Hemeroteca Digital Biblioteca Nacional de España

Centenari beatificació Col·lecció Angel Verge [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Centenari beatificació Col·lecció Mossèn Pere Compte [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]  [13] [14] [15] [16] [17] [18 i final]

Personatges: Jacinto Orfanell

1922? III Centenari de la mort del Beat Orfanell?

1878 Bennedicció de la imatge del Beat Orfanell

1951 Processó del Beat Orfanell

1881 Transcripció d'una carta del Beat Jacinto Orfanell

Un manuscrit i dues cartes de Fra Jacinto Orfanell

Cartes i relacions Beat Jacinto Orfanell (I)

Cartes i Relacions Beat Jacinto Orfanell (II)

Cartes i Relacions Beat Jacinto Orfanell (III)

Carta manuscrita del Beat Orfanell

1886 Compendio de la vida y martirio del Beato Fray Jacinto Orfanell de la Orden de Predicadores

Testimoniatge i martiri en les cartes de Fra Jacinto Orfanell

Circular del Centenari de la Beatificació de Jacinto Orfanell

III Centenari de la mort del Beat Jacinto (1622-1922) 

Jacinto Orfanell: La resistencia no violenta

Segle XVII Viatgers espanyols al Japó

Jacinto Orfanell: Un desconegut a la seua pròpia terra

Orfanell, glòria valenciana

Diccionario de los santos

2003 Estampeta Beat Jacinto Orfanell

1922 Estampeta del Beat Jacinto Orfanell (I)

Sense data Estampeta del Beat Jacinto Ofanell (II)

 
Més documents
 
Tornar a la pàgina d'inicid'inici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...