dimecres, 25 d’octubre del 2023

1358 Privilegi de Ligalló (I)

 

"En nom de Deu sia e de la seua beneyta mare la verge Maria, amen. Sapien tots,presents e esdevenidors que nos, frater Pere de Thous, per la gràcia de Deu humil maestre de la casa de cavalleria de Santa Maria de Montesa, attenents esser a nos humilment suplicats per part dels justicies, jurats e prohomens dels lochs nostres de Canet, de Rossell, de la Barcella, de la Jana e de Càlig, que graciosament deguessem attorgar e donar licència a les universitats damunt dites dels dits lochs e als dits jurats e promens damunt dits, que comunamente cascún any en lo loch de la Jana, tots temps poguessen er a tener ligallo de moltes e diverses bestiars que van exarrats e radius, en de de aquells de qui són, així en los termens dels dits llochs com en altres circumvehins; com tenir lo dit ligallo sia gran profit de les dites universitats, attenent la dita supplicació esser molt profitosa et fructuosa, cobeiant vetlar en lo profit et utilitat de la cosa pública dels dits lochs e universitats, e pre ço encara que.ls dits bestiars e besties radives e exarrades venir puxen en mans de aquells de qui són e per tal que no.s  paresquen ni.s perden a aquells. Attenents res no menys lo dit loch nostre de la Jana ésser sufficient e convinent a tenir a celebrar lo dit ligallo, com sía e stía quasi enmig de tots los lochs damunt dits, per ço, per tenor de la presenty carta nostra, donam e atorgam licencia als dits justicies, jurats, promens e universitats dels damunt dits lochs  de Canet, de Rossell, de la Barcella, de la Jana e de Càlig, presents e esdevenidors, que puxen fer, tenir a celebrar cascún any ligallo en lo dit loch de la Jana sots la manera e condicions dels capitols deius segunts: Primeramente que.l dit ligallo sia et en lo dit loch de la Jana, d'ací avant, es a saber lo dilluns  inmediat segunt apres de la festa de Pascha de la Resurrecció, de nostre Senyor, e en la esta de Simoni e Judes, del mes de octubre, cascún any"

Eugenio Diaz Manteca. El "Libro de poblaciones y privilegios de la Orden de Santa María de Montesa" (1234-1429). Edita Diputación de Castellón, 1987.

Vicent Royo Pérez, Ganadería e integración del espacio regional: la organización y la gestión de las pasturas en las fronteras de la Corona de Aragón, siglos XII-XIV. Historia agraria. Revista de agricultura e historia rural. Núm. 80, Abril 2020. Sociedad Española de Historia Agraria, Murcia.

Vore article Ligallo a Wikipedia 

Aportació: Pedro Simó Vallés

Privilegi del Ligalló (II)

1358 Tribunal del Lligallo.

Més documents

Tornar a la pàgina d'inici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...