"Finalment, el mot cóc és una mena de coca que es distribueix des de la comarca de la Cerdanya fins a la Plana de Castelló i les Illes Balears. A les comarques nord - valencianes, es distribueix així, atenent a les diverses formes i segons els ingredients que hi porten: a l'Alcalatén (l'Alcora) és 'una massa de farina i oli pastada, amb llavoretes d'anís, carbonat, nous i ametles', a l'Alt Mestrat (Cuila) és 'una massa de farina, oli i ous de forma redonenca', i llavors rep la denominació de cóc redó, pot ser també fet amb ingredients de saladura' (tomata, pebrera, etc.) i és el cóc salat. Al Baix Maestrat (la Jana) és una barreja d'ingredients dolços i salats, amb farina , ous i sucre o mel, als Ports de Morella (Forcall) té la forma d'un llonguet o anet allargat i és fet de farina, ous i sucre cremat per damunt, a la Plana Alta (Vilafamés) n'hi ha de diverses mides: a) cóc en molles, és fet de farina i oli amb molles de pa enfarinades i mel o sucre, i té la forma allargada, b) cóc en tomata fet amb farina, oli i ingredients salats i amb tomata. Finalment a la Plana Baixa (Tales) té la forma redona, i és fet de farina, oli, ous i sucre i una neula per davall, i cuit al forn."
Abelard Saragossà Alba, Una caracterització deis conceptes sintactics més fonamentalsEstudi de les nocions "sintaxi", "categoria" i "funció" en les gramàtiques tradicionals catalanes del segle XX, i aplicació a I'organització general de la futura "Gramática catalana" de I'lnstitut d'Estudis Catalans. Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, ´núm.. 73, 1997, págs. 97-156.
Font: Societat Castellonenca de Cultura

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada