dilluns, 8 de maig del 2023

1942 Informe de la Inspecció Provincial de FET y de las JONS

Ginés i Sànchez, Andreu. "Les comarques de Castelló sota el “rigor” falangista de José Andino Núñez (1941-1946). Una aproximació a partir dels informes de la Inspecció Provincial de FET y de las JONS". Franquisme & Transició. Revista d’Història i de Cultura, 2016, Núm. 4, p. 41-87.

"Per dur a terme les inspeccions, Ramón Aymerich es desplaçava personalment als municipis, acompanyat d’altres jerarquies o, fins i tot, d’altres autoritats civils. Així consta en una nota del Servei d’Informació de la Direcció General de Seguretat: «el domingo día 4 y sobre las diez y media de su mañana, salí en visita oficial para estos pueblos acompañado del Inspector del Movimiento Sr. Aymerich». Els pobles en qüestió eren Castellfort, Cinctorres, Forcall, Morella, la Jana i Alcalà de Xivert. Un cop arribaven a l’indret, els inspectors es reunien amb els poders fàctics del municipi: «visitada esta Jefatura Local, he podido comprobar después de un cambio de impresiones con todas las Jerarquías, Cura Párroco, Comandante del Puesto de la Guardia Civil y otras personas, el estado en que se encuentra nuestra Organización». Aquestes dades eren posteriorment contrastades amb altres informadors de confiança, com ara membres de la Prefectura Provincial que conegueren la zona o diputats provincials que provingueren d’allí." Nota informativa, sense signar i sense datar [principi del 1942?], GC, caixa 11150, Arxiu Històric .

"L’autor d’aquests informes era Ramón Aymerich Borillo, nascut a Vilareal el 1903 i adscrit al cos tècnic de correus. L’informe de la Prefectura Provincial de FET-JONS explicava que «antes del 18 de Julio de 36, estaba afiliado a la Derecha Regional Valenciana, interviniendo en propaganda a favor de la misma. Durante el dominio rojo, mostrose identificado con nuestro Alzamiento, siendo detenido y encarcelado por los marxistas".

Més articles i estudis.

Tornar a la p'agina d'inici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...