diumenge, 9 d’octubre del 2022

1597 Viatgers del segle XVI

Detall del Palau Català de Valleriola a València

Bernat Català de Valleriola i Vives de Canyamars (València, 26 d'octubre de 1568, Lleó, 2 de novembre de 1608), viatja pel Maestrat (Font de la Salut, Cervera, Sant Jordi, Traiguera, La Jana i Sant Mateu).

"Dimats, de matí, viu la iglésia de Vinaroz. És al modo de la Sent Martí de València. És tan gran poch més o menys, fan-li una torre bellíssima en la matexa església. Y aprés aní a Nostra Señora de la Font de la Salud a oyr misa. Pasàrem per un lloch que's diu lo Mas dels Estellers. Viu del camí la vila de Cervera, que està en una montaña redona. Viu a Càlig. Dinàrem en Nostra Señora de la Font de la Salud; beguí aigua de la font: és boníssima. Està esta casa molt devota en un fondo y rodada de montañes altes, totes fèrtils de romeros y altres herbes. En aver dinat, me n’aní y viu la vila de Trahiguera des del camí, y pasí per la Jana –és bon lloch– y aní a dormir a la vila de Sent Matheu. Ospedà’m en lo monestir de Predicadors frare Baltasar Roca, prior."

Carles Fenollosa Laguarda, L'Autobiografia de Bernat Guillem Català de Valleriola: estudi crític i edició. Departament de Filologia Catalana. Tesi Doctoral. Universitat de València, 2019.

Font: Universitat de València.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...