diumenge, 16 d’octubre del 2022

1938 L'arribada al mar (II)

General Vicente Rojo (1894-1966)

"14 d‟abril les forces de la IV de Navarra realitzen l‟entrada en les primeres cases de Morella. Des d‟ací, les tropes franquistes intentaran buscar el camí cap al mar. Ho faran per la que ara és la carretera nacional de Saragossa, passant per pobles com Xert, Sant Mateu, Canet lo Roig o la Jana. Les tropes republicanes han d‟agrupar-se en els sectors pròxims a Vinaròs, tal com relata el general Rojo al ministre de Defensa:

La caída de la Jana y San Mateo en el día de hoy (14 de abril) hace inminente la ruptura, pues aun cuando queda una pequeña región montañosa en el triángulo San Jorge, Cervera del Mestre y Cálig, donde puede extremarse la resistencia, si ésta no se logra por efecto de baja moral de las tropas, el enemigo en una o dos jornadas, podría alcanzar la costa por el frente de Vinaroz-Benicarló y desembocar después hacia el norte para tratar de envolver las tropas nuestras que defienden el frente al oeste de Tortosa. [...] se considera también que la maniobra de ruptura, como ya se había previsto, vaya acompañada por una acción por el mar. (Galdón: 2012, 32)

Efectivament, les paraules de Rojo van tindre una exactitud aclaparant. La derrota de Vinaròs va suposar una gran decepció en el bàndol republicà. El 15 d‟abril de 1938, un dia després del setè aniversari de la Segona República, Vinaròs entregava la ciutat als franquistes. En canvi, per a les tropes de Franco era un canvi d‟estratègia. La moral estava pels núvols i veien pròxima la victòria sobre València, el seu gran objectiu."

Ivan Medall Chiva, Les polítiques repressives franquistes a Vila-Real (1938-1950). Causa general, judicis sumaríssims, responsabilitats polítiques i maçoneria. Tesi doctoral Univesitat Jaume I, Castelló, 2016.

Edelmir Galdón Casanoves,  La batalla por Valencia, una victoria defensiva. Publicacions de la Universitat de València, 2010.


 Font: Tesis doctorals en xarxa

Més Articles i estudis

Tornar a la pàgina d'inici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...