dimarts, 18 d’octubre del 2022

Cristobal Colón. Genovès, castellà, català?: Janenc!

El desembarcament de Colón de Teófilo Dioscoro Puebla

Dos articles de Luís Ulloa:

  • La llegenda del Colom genovès s'anarquitza
  • Sobre la catalanitat de Colom  

La Veu de Catalunya : diari catalá d'avisos, noticies i anuncis: Barcelona, 16 oct. 1929 i 25 d'Octubre de 1929.  Ed. Vespre.

 La Publicitat: Barcelona 17 Octubre 1929 i 25 d'Octubre de 1929 ,.


 
"Ja en el meu llibre Xristo-ferens  Colom y Fernando el Católico he donat a conèixer algun dels motius pels quals, modificant la meva primitiva creença, jutjo que, si bé el cognom Colom porta el seu orígen de l'Empordà i d'Urgell, el descobridor potser va néixer a la banda de Tortosa, envers el sud. La Tesi dels senyors Bayerri i Carreres Valls coincideix en aquest particular amb les meves idees. Però per raons que no han d'exposar-se aquí. on jo fixava els ulls era més al sud que ells, a la regió septentrional de Castelló de la Plana, etnogràficament catalana, o per a parlar amb tota precisió, als llocs de la Jana i Canet-lo-roig (Canyada Roja). Com es veu, aquesta ubicació no difereix molt de l'altra i limita esrtetament la zona on convé d'intensificar les investigacions"

"Cerquem Colom des de Tortosa fins a La Jana, això si, però no prenguem com un fet, allò que no es encara sino una hipòtesi. Deixem per als galleguistes aquest procediment"

Font ARCA Arxiu `de Revistes Catalanes Antigues

Més personatges

Tornar a la pàgina d'inici 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

Fitxa i documentació de Blas Gargallo Roca mort en deportació

  Fitxa i documentació relativa a  Blas Gargallo Roca mort en deportació al camp d'extermini de Mauthausen (Subcamp Gusen). Font: Arxiu...